Waarom zijn christenen zo serieus over alles?

Categories: Artikelen,Bijbel studies

 

 

De kerkelijke wereld neemt een bepaalde ernst met zich mee. Onlangs zei een vriendin tegen mij: ‘Ik ben klaar met mensen die mij en mijn geloof heel serieus nemen’. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat we moeilijkheden en strijd moeten negeren. Dat vraagt om een serieuze omgang. Maar dat hoeft zeker niet altijd. Een ontspannen houding valt niet mee te midden van een cultuur waarin het soms het lijkt te gaan om zoveel mogelijk bidden en tijd vrij maken voor zendingsreizen.

In ‘The Message Translation’ staat bij Micha 6:8 het volgende: ‘And don’t take yourself too seriously -take God seriously’ (En neem jezelf niet te serieus – neem God serieus). Ik vraag me af hoeveel mensen die Jezus niet kennen meer tot Hem worden aangetrokken, wanneer christenen deze passage werkelijkheid maken. Een deel van Jezus’ goede nieuws voor ons is dat Zijn last licht is. Het zeldzame aantal mensen dat dit uit leeft hebben één ding gemeen: ze nemen zichzelf niet te serieus. Eigenlijk zijn ze een beetje raar. Ze lachen veel. Ze vergelijken zich niet met anderen. Ze nemen God serieus en juist dit stelt hen in staat om in vrijheid te leven.

 

Hoe voorkomen we dat we onszelf serieus nemen? Hier volgen een paar gedachten.

Ontdek op welk gebied je niet echt bent

Wanneer ik deelneem aan een christelijke activiteit stel ik mijzelf altijd de volgende vraag: doe ik dit omdat ik er plezier in heb en vanuit een door God gegeven passie? Het andere motief is dat je gedreven wordt door de wil van anderen die willen dat je je geloof serieus neemt. Met andere woorden: je wilt anderen niet teleurstellen.

Wanneer je je laat leiden door schaamte, angst of druk, raak je meestal snel opgebrand. Dat kan nooit Gods verlangen zijn

Wanneer je je laat leiden door schaamte, angst of druk, raak je meestal snel opgebrand. Je merkt dat je uitgeput raakt, omdat je iemand probeert te zijn die je in werkelijkheid niet bent. Dat kan nooit Gods verlangen zijn. Ik geloof dat God een vreugdevolle Vader is Die wil dat Zijn kinderen genieten van datgene waartoe ze geroepen zijn.

 

Geniet van het leven

Onlangs bezocht ik een café. De hele ochtend stimuleerden ze mij om één van hun cakes te kopen. Ik wilde geen cake. In plaats daarvan stond ik in de rij om mijn gebruikelijke kop koffie te verkrijgen. Totdat iemand enthousiast vertelde over hun actie ‘adopteer een cake’. Voordat ik het wist, liep ik met cake bij de koffie weg. De horecamedewerkster had zoveel plezier in haar werk, dat ik daar onderdeel van wilde zijn.

Zou ons bereik vergroten wanneer we als christenen en kerken met veel meer plezier in het leven zouden staan? Ook in ons persoonlijk leven zouden meer deuren opengaan (met name bij niet-gelovigen) wanneer we het vreugdevolle dat God ons gegeven heeft, gaan uit leven. Daarmee zeg ik niet dat we de serieuze kant van het geloof zouden moeten verbergen. Ik wil hiermee alleen maar zeggen dat we niet verbaasd moeten zijn wanneer mensen niet geïnteresseerd zijn in ons geloof wanneer we zonder vreugde in het leven staan.

Zou ons bereik vergroten wanneer we als christenen en kerken met veel meer plezier in het leven zouden staan?

 

Neem God serieus

Het krachtige van de tekst ‘And don’t take yourself too seriously – take God seriously’ zit ‘m in het laatste gedeelte: we zouden God wél serieus moeten nemen. Wanneer we dat doen, leggen we onszelf minder druk op. Sommige mensen zijn door de Kerk afgehaakt, terwijl ze werden aangetrokken door Jezus’ bediening. Een hele normale vent Die met mensen in het gras fis and chips at (Ja, historisch gezien weet ik dat het om brood en vis ging, maar ik denk dat Jezus ook fish and chips zou willen).

Mijn punt is: Jezus stond heel ontspannen in relaties met anderen. Hij hing rond met vissers en had quality time met Zijn vrienden. Het waren vaak de overdreven religieuzen waarmee Hij conflicten had. En als iemand het recht had om zichzelf veel te serieus te nemen, dan was Hij dat. Maar nooit eiste Hij dit van anderen. Dus laten we reëel zijn. Wij nemen onszelf soms echt te serieus. We verwachten van anderen zelfs dat ze via ons het Licht gaan zien en zijn teleurgesteld wanneer men dat niet doet.

En we zijn al serieus genomen. Toen Jezus voor ons stierf, nam Hij ons heel serieus. Laten we Hem serieus nemen in plaats van onszelf. Kruip uit je religieuze hokje. Dat zal een enorme last van je afnemen. Je zult meer zijn wie je daadwerkelijk bent en dat is de beste manier om in een gebroken wereld te laten zien wie Jezus is.

 

Lucy Clare Greenberg schreef dit artikel in Relevant Magazine. Ze houdt zich in het dagelijks leven bezig met jongvolwassenen, onderwijs, korte termijn-zending en muziek.

 

Author: Jorden Spijker