Zes manieren om te breken met de afgod die ‘pleasen’ heet

Categories: Artikelen,Bijbel studies

Goedkeuring willen ontvangen is niets iets slechts. Dat je bevestiging wilt ontvangen voor wat je doet is een natuurlijke behoefte die ieder mens heeft en niet eens zondig. De Vader bevestigde Zijn Zoon ook tijdens Zijn doop: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.’ En er komt een dag dat God dit zal zeggen tegen al Zijn kinderen.

Het is dus niet zozeer bevestiging an sich, als wel het najagen van bevestiging die voor problemen zorgt. Het is het najagen van bevestiging van mensen, in plaats van de bevestiging die God je wil geven zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Veel mensen worstelen hier echt mee en zijn slaven van wat anderen over hen denken. Ik heb daar ook moeite mee. Soms leef ik alsof niet Jezus, maar bevestiging mijn Heer is.

Iemand die continu bevestiging najaagt van anderen noem je een pleaser. Wat staat een chronische pleaser te doen? Hier zijn zes manieren om af te rekenen met de afgod van bevestiging.

  1. Je weet niet hoe anderen over je denken, maar je weet wel hoe Jezus over je denkt

Het verschrikkelijke aan het najagen van bevestiging bij mensen is dat je nooit echt te weten komt hoe mensen over je denken. Maar wanneer je naar het Kruis kijkt dan kun je zeker weten hoe Jezus over je denkt. Hij houdt zoveel van je, dat Hij voor je wilde sterven aan een Kruis.

Juist het leuk gevonden willen worden voedt de afgod van bevestiging. Door liefde te praktiseren sterft deze afgod vanzelf

Mijn vader zegt vaak dat ‘wat je van me denkt mij niet aangaat’. Ik zou daar aan willen toevoegen: wat Jezus van jou denkt gaat je daarentegen wel degelijk aan! Laat dat centraal staan in je leven.

  1. Stop met iets aardigs doen voor de ander, terwijl je het voor jezelf doet

Als je een pleaser bent dan doe je iets aardigs voor de ander, omdat je zelf aardig gevonden wilt worden. Je doet het voor jezelf. De manier om hieraan te ontsnappen? Geef niet langer om hoe andere mensen over je denken zodat je in staat bent om er voor de ander te zijn zoals Jezus dat zou doen. We hoeven niet aardig gevonden te worden. We zijn al aanvaard. Juist het leuk gevonden willen worden voedt de afgod van bevestiging. Door liefde te praktiseren sterft deze afgod vanzelf.

 

  1. Wees gewoon lekker jezelf 

Een paar jaar geleden was ik in een bar waar ik Zoso, een Led Zeppelin coverband hoorde optreden. Ze waren geweldig en op Led Zeppelin na de beste band. Maar ze maakten me ook verdrietig, omdat ze zo bezig waren iemand anders te imiteren. Inclusief de haren en de leren broeken van de leadzanger. Ze waren vergeten dat de muziek die zij maken alleen zij kunnen maken. Ze zijn uniek, niet iemand anders.

Niemand wil dat je een ‘coverband’ van iemand anders bent. Je zou altijd jezelf moeten zijn, in ‘all your shame and glory’.

  1. Voordat je jezelf kunt zijn moet je van jezelf houden 

Helaas denken veel mensen wat Dave Matthews ooit zei: ‘Ik zou willen dat ik wie dan ook was geweest behalve mezelf.’ Ik ken zelfs iemand die dit verkoos tot zijn lijfspreuk omdat hij zichzelf zo enorm haatte.

De manier om te stoppen met het haten van jezelf ligt niet in het zijn van iemand anders. Je moet eerst beginnen om te zijn zoals God je heeft gemaakt. Wat veel mensen doen is zoals Hannibal Lector doet in Silence of the Lambs. Om te kunnen ontsnappen uit de gevangenis snijdt hij het gezicht van een bewaker af en plakt hij het op zijn eigen huid. Hoe gruwelijk dat ook is, toch doen veel mensen dit.

De enige manier om te ontsnappen uit de gevangenis van people pleasing is om het masker van die andere persoon eraf te halen en gewoon jezelf te zijn en van jezelf te houden

De enige manier om te ontsnappen uit de gevangenis van people pleasing is om het masker van die andere persoon eraf te halen en gewoon jezelf te zijn en van jezelf te houden. Natuurlijk, dit betekent niet dat je ook tevreden hoeft te zijn over je tekortkomingen, je zonden. Maar Jezus is in jou aan het werk om je te vormen naar het beeld van Hem. Realiseer je je wel dat God jou gemaakt, gekozen, bevrijd, geadopteerd, geroepen en gezonden heeft?

  1. Je hoeft niet iemand te worden die je al bent

Het is misschien ook goed om een onderscheid te maken tussen je identiteit en je imago. Je identiteit is je gegeven en fundamenteel voor de manier hoe je jezelf ziet. Imago daarentegen is het beeld wat je van jezelf hebt gecreëerd, het beeld dat anderen van je hebben. De zonde van deze tijd is dat mensen vanuit hun imago leven in plaats van hun identiteit. Daarom schrijft Vaughan Roberts ook vol wijsheid dat echte toewijding aan Christus zelden of nooit goed zal zijn voor je imago.

Realiseer je echter dat we iets beters hebben dan imago. We hebben een identiteit in Christus die niemand kan aantasten. We zijn Gods zoon, dochter, dienaar en geliefde. Om het in de woorden van Aslan te zeggen: ‘Je stamt af van Heer Adam en Vrouwe Eva… En dat weten is genoeg om het hoofd te zien worden opgeheven van de meest arme bedelaar. En het doet de schouders van de grootste machthebber ter wereld buigen. Wees tevreden.’

Je hoeft niet iemand te worden die je al bent.

Ongemakkelijkheid is een uitnodiging tot kwetsbaarheid. En kwetsbaarheid, juist dat is de plek waar vriendschap geboren wordt

6. Geef jezelf over aan de ongemakkelijkheid van het leven.

Van begin tot einde is het leven ongemakkelijk. Het leven is nou eenmaal niet zoals het zou moeten zijn, en dat geldt voor onszelf ook. Laten we erkennen dat we vaak gebroken zijn en dat we de boel niet in ons eentje kunnen fiksen. Jezelf overgeven aan de ongemakkelijkheid van het leven betekent dat je kwetsbaar durft te zijn als het gaat over je tekortkomingen en je rare gewoontes.

Ongemakkelijkheid is een uitnodiging tot kwetsbaarheid. En kwetsbaarheid, juist dat is de plek waar vriendschap geboren wordt. Het is ook de plek waar God groot wordt. En zolang dat niet gebeurt zullen mensen slaven blijven van wat andere mensen over hen denken.

Helaas zal onze worsteling met het leuk gevonden willen worden niet zomaar verdwijnen. Het gevecht om het evangelie van genade dat in onze harten en hoofden moet regeren, is een dagelijkse strijd. De angst om bevestiging te moeten krijgen of die juist te verliezen zal iets dagelijks blijven. Daarom denk ik dat ik wellicht de tekst uit Lukas 6:26 op mijn arm wil laten zetten. ‘Wee u, wanneer alle goede mensen goed over u spreken.’ Alhoewel het laten zetten van zo’n tattoo wellicht al een worsteling is.

Als je een pleaser bent en je het zo ontzettend belangrijk vindt dat andere mensen je leuk of aardig vinden, weet dan dit: echte bevestiging vind je niet bij mensen, maar aan de rechterhand van God, waar we in essentie alle bevestiging al reeds hebben ontvangen.

Zoals iemand ooit eens zei: God houdt niet alleen van ons. Hij vindt ons leuk. Hij vindt ons echt leuk.

Door Rik Bokelman – CIP

Author: Jorden Spijker